Baktips
6 Baktips voor de perfecte kroketten en bitterballen!
Want ja perfect zijn ze, als ze “krokant van buut’n & zocht van bin’n zijn!
Maar voor je begint met bakken, zorg je dat de firtuurpan schoon is en dat je de juiste frituurolie kiest. Het beste gebruik je hoogwaardige kwaliteit frituurolie.
Baktips:
1. Bewaar de kroketten en bitterballen op de correcte manier, -18ºC in de origineel afgesloten doos. Bak de kroketten en bitterballen het liefst geheel bevroren. Indien de kroketten aan elkaar vastzitten, geef dan even een tikje op de werkbank. De kroketten/ ballen komen zo los van elkaar. Dit is ook heel belangrijk als je ze ontdooid gaat bakken.
Als je ze toch ontdooid wilt bakken, laat ze dan helemaal ontdooien, anders is er een te groot temperatuurverschil. Na het ontdooien, mogen ze niet meer opnieuw worden ingevroren. Je kan ze na het ontdooien nog wel in de koeling bewaren. Na het ontdooien zijn ze bij 4ºC nog 48 uur houdbaar. Zorg er dan voor, dat ze niet vochtig worden.
2. Bak de kroketten en bitterballen steeds volgens de aanbevolen baktijd, gebruik dus de kookwekker. Bak ze vooral niet te lang!
3. Bak ze op de juiste temperatuur. Wij raden 175/180ºC aan. Steek ook eens een thermometer in het vet. De knop van de frituur geeft niet altijd de juiste temperatuur aan.
4. Zorg ervoor dat de kroketten en bitterballen niet tegen of op elkaar liggen. Niet teveel tegelijk bakken.
5. Laat de kroketten en bitterballen mooi rustig bakken, niet schudden met het mandje dus. Ook niet uit het vet halen tijdens het bakken.
6. Voor de perfecte smaakbeleving en garing, laat je de kroketten en bitterballen een minuutje rusten na het bakken.